domácí chléb-recept

19. listopadu 2012 v 22:11
chleba s droždím
--------------------
850gr pšeničná mouka hladká
250gr žitná mouka hladká
84gr čerstvého droždí(2 kostky)
1 pol.lžíce sůl (35 - 40gr)
3 pol.lžíce octa
3 pol.lžíce olej
650ml vlažné vody(podle hustoty těsta)
1k.lž.mletý kmín(4gr)
1k.lž.mletý koriandr(4gr)
1k.žl.celý kmín
1/2k.lž.cukru
trochu kmínu na posypání
postup:
Mouky prosejeme přez síto. První pšeničnou, navrch žitnou. Uprostřed uděláme důlek,rozdrobíme droždí,posypeme asi1/2k.lž.cukru a zalejeme 200ml vlažné vody.Necháme kynout asi 15 minut. Mezi tím si do 400ml vlažné vody rozpustíme sůl a přidáme ocet a koření.
Po vykynutí droždí promícháme s moukou a teprve potom tam přilejeme vodu se solí a s kořením. Zpracujeme těsto, případně přilejeme ještě vodu. Pořádně prohněteme. Těsto musí být tak husté, aby drželo tvar a nerozteklo se. Potom necháme kynout 2 hodiny v teple. Pak ještě jednou těsto prohněteme a vytvarujeme bochník. Já dělám šišku, používám ošatku. Přeneseme na pomoučený plech(silikonová pečící podložka se nemusí pomoučit) a necháme ještě 20 minut nakynout přikryté utěrkou.Mezi tím zapneme troubu na 250°C a dáme do ní kastrůlek s vodou. Připravíme si slanou vodu na potření bochníku. 10 lžic vlažné vody, jednu lžíci soli(chcete-li mít pěknou kůrku,použijte rozšlehané vejce). Když je bochník vykynutý a trouba rozpálená,potřeme bochník slanou vodou, nebo vajíčkem, posypeme trochu kmínem a dáme do trouby. Je lepší po celou dobu pečení mít zapnutej ventilátor. Pečeme 15 minut, ubereme teplotu na 140°C a pečeme 40 minut. Když není zapnutej ventilátor, moc se zhora připaluje a musí se přikrýt pečícím papírem. Měl by být upečenej.Sundáme ho z plechu a dáme stydnout na mřížku, aby se nám zespoda nesrazil.

Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

chleba s kváskem
------------------------
500gr pšen.mouka celozrnná
500gr žitná mouka celozrnná
700gr kvásku
600ml vody(podle potřeby)
4lžíce slunečnicového oleje
4k.l.sůl
2k.l.mletý kmín
2k.l.mletý koriandr
1k.l.celý kmín
postup:
Nejlépe navečer prosejeme do nádoby jako první pšeničnou mouku,navrch prosejeme žitnou,nalejeme kvásek a vařečkou trochu promíchneme kvásek s tou žitnou moukou. Necháme stát přikryté utěrkou v teplé místnosti do rána. Ráno vezmeme 300ml vlažné vody,přidáme sůl a koření. Mouku s kváskem promícháme a přilejeme vodu se solí a kořením. Zpracujeme na těsto,přidáme olej a vymícháme. Podle hustoty přidáváme zbytek vody. Žádné dlouhé hnětení není potřeba. Jenom to musí být dobře promíchané. Utvoříme bochník (nejlépe dát ho na ošatku na kynutí těsta) a necháme 1-2 hodiny kynout, přikrytý utěrkou.. Záleží na teple v místnosti a hustotě těsta.Zapneme včas troubu na 250°C a dáme do ní kastrůlek s vodou. Připravíme si slanou vlažnou vodu na potření. Potom zlehka překulíme z ošatky na pomoučený plech, potřeme slanou vodou,posypeme trochu kmínem a dáme péct do trouby na 250°C.Je lepší po celou dobu pečení mít zapnutej ventilátor. Pečeme 15 minut. Potom chleba vyndáme, potřeme opět slanou vodou, ubereme na 180°C a pečeme 40 minut.Po upečení sundáme z plechu a dáme stydnout na mřížku, aby se nezapařil. (někdo doporučuje nechat ho chladnout otočenej vrchem dolů)

Nejlepší uložení chleba je dřevěná chlebovka, ošatka a pod.Přikrytej utěrkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 peco peco | 29. prosince 2012 v 21:02 | Reagovat

mozem sa spytat co je kl? dakujem

2 Kemper1 Kemper1 | 20. února 2013 v 16:59 | Reagovat

[1]: Malá neboli kávová lžička.

3 Marek Marek | Web | 5. července 2013 v 8:43 | Reagovat

Zajímavý recept. Určitě vyzkouším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama