Listopad 2012

Housky - přidán recept

28. listopadu 2012 v 13:29 | Kemper
Dnes 28.11.jsem dělal opět housky. Už vypadaj trochu slušně. Je to ale hrozná robota. :-)



Suroviny:
550gr hladká mouka
2kl sůl
1kl cukr
24gr čerstvé droždí(1/2kostky)
30gr sádlo.
mléko podle potřeby(asi 300ml)
postup:
Do 100ml vlažného mléka dáme cukr a droždí. Necháme 20minut v teple kynout. Mezi tím si prosejeme mouku, promícháme se solí. Přidáme vykynuté kvasnice a sádlo a zpracujeme těsto. Podle hustoty přiléváme trochu mléka. Hotové těsto necháme 45 minut kynout. Potom propracujeme, rozdělíme na 8 stejných bochánků. (Budeme mít 8 housek.) Každý bochánek rozdělíme na 3 díly, vyválíme válečky a upleteme housky.(Začátek a konec vždycky smáčknu a ohnu dospod.)Dáme jim trochu tvar a rovnáme je na pečící papír na plech. Necháme je 20- 30 minut kynout. Mezi tím zahřejeme troubu na 170°C. V troubě mám kastrol s vodou. Pak housky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme(já používám hrubou sůl a kmín)a dáme je péct. Pečeme asi 25-30minut. Nezapomeneme plech obrátit, aby se nám na některé straně nepřipálily. Já radši pouštím ventilátor.
Přeji dobrou chuť.


domácí chléb-recept

19. listopadu 2012 v 22:11
chleba s droždím
--------------------
850gr pšeničná mouka hladká
250gr žitná mouka hladká
84gr čerstvého droždí(2 kostky)
1 pol.lžíce sůl (35 - 40gr)
3 pol.lžíce octa
3 pol.lžíce olej
650ml vlažné vody(podle hustoty těsta)
1k.lž.mletý kmín(4gr)
1k.lž.mletý koriandr(4gr)
1k.žl.celý kmín
1/2k.lž.cukru
trochu kmínu na posypání
postup:
Mouky prosejeme přez síto. První pšeničnou, navrch žitnou. Uprostřed uděláme důlek,rozdrobíme droždí,posypeme asi1/2k.lž.cukru a zalejeme 200ml vlažné vody.Necháme kynout asi 15 minut. Mezi tím si do 400ml vlažné vody rozpustíme sůl a přidáme ocet a koření.
Po vykynutí droždí promícháme s moukou a teprve potom tam přilejeme vodu se solí a s kořením. Zpracujeme těsto, případně přilejeme ještě vodu. Pořádně prohněteme. Těsto musí být tak husté, aby drželo tvar a nerozteklo se. Potom necháme kynout 2 hodiny v teple. Pak ještě jednou těsto prohněteme a vytvarujeme bochník. Já dělám šišku, používám ošatku. Přeneseme na pomoučený plech(silikonová pečící podložka se nemusí pomoučit) a necháme ještě 20 minut nakynout přikryté utěrkou.Mezi tím zapneme troubu na 250°C a dáme do ní kastrůlek s vodou. Připravíme si slanou vodu na potření bochníku. 10 lžic vlažné vody, jednu lžíci soli(chcete-li mít pěknou kůrku,použijte rozšlehané vejce). Když je bochník vykynutý a trouba rozpálená,potřeme bochník slanou vodou, nebo vajíčkem, posypeme trochu kmínem a dáme do trouby. Je lepší po celou dobu pečení mít zapnutej ventilátor. Pečeme 15 minut, ubereme teplotu na 140°C a pečeme 40 minut. Když není zapnutej ventilátor, moc se zhora připaluje a musí se přikrýt pečícím papírem. Měl by být upečenej.Sundáme ho z plechu a dáme stydnout na mřížku, aby se nám zespoda nesrazil.

Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

chleba s kváskem
------------------------
500gr pšen.mouka celozrnná
500gr žitná mouka celozrnná
700gr kvásku
600ml vody(podle potřeby)
4lžíce slunečnicového oleje
4k.l.sůl
2k.l.mletý kmín
2k.l.mletý koriandr
1k.l.celý kmín
postup:
Nejlépe navečer prosejeme do nádoby jako první pšeničnou mouku,navrch prosejeme žitnou,nalejeme kvásek a vařečkou trochu promíchneme kvásek s tou žitnou moukou. Necháme stát přikryté utěrkou v teplé místnosti do rána. Ráno vezmeme 300ml vlažné vody,přidáme sůl a koření. Mouku s kváskem promícháme a přilejeme vodu se solí a kořením. Zpracujeme na těsto,přidáme olej a vymícháme. Podle hustoty přidáváme zbytek vody. Žádné dlouhé hnětení není potřeba. Jenom to musí být dobře promíchané. Utvoříme bochník (nejlépe dát ho na ošatku na kynutí těsta) a necháme 1-2 hodiny kynout, přikrytý utěrkou.. Záleží na teple v místnosti a hustotě těsta.Zapneme včas troubu na 250°C a dáme do ní kastrůlek s vodou. Připravíme si slanou vlažnou vodu na potření. Potom zlehka překulíme z ošatky na pomoučený plech, potřeme slanou vodou,posypeme trochu kmínem a dáme péct do trouby na 250°C.Je lepší po celou dobu pečení mít zapnutej ventilátor. Pečeme 15 minut. Potom chleba vyndáme, potřeme opět slanou vodou, ubereme na 180°C a pečeme 40 minut.Po upečení sundáme z plechu a dáme stydnout na mřížku, aby se nezapařil. (někdo doporučuje nechat ho chladnout otočenej vrchem dolů)

Nejlepší uložení chleba je dřevěná chlebovka, ošatka a pod.Přikrytej utěrkou.

Domácí chleba.

19. listopadu 2012 v 15:23

dalamánky

suroviny na posyp


housky kynutí

připraveno na pečení


hotovo



Jelikož budu péct pravidelně, pořídil jsem si na to pěknýho robota.


takhle vypadá moje pracoviště

první kváskový chleba



kváskový dnes 12.11- tvar už je trochu lepší,ještě to bude chtít vychytat drobné nedostatky. chuťově je vynikající

Důvod dlouhé pauzy.

17. listopadu 2012 v 10:59
Bylo dost práce a večer jsem byl vždycky hotovej.
Zahájení

Díra hotová

Betonáž dna

Podklad Styrodur

Osazená nádrž

Vnitřní technologie

Tepelné čerpadlo

Pokračování betonáže s pozvolným napouštěním

Orámování bazénu s dokončením šachty

Pokládka dlažby

Zastřešení

Finále