Březen 2010

Sezona 2009 obrazem

24. března 2010 v 22:29 | Kemper |  Galerie
1.1.zaseto
1.2.už lezou 29.4.
1.3.rozsazeno 15.5.
1.4.vysazeno do skleníku 10.6.
1.5.45dní od rozsazení 29.6.
1.6.celkový pohled 29.6.
1.7.rostou dobře 22.7.
1.8.nasadili na květ 22.7.
1.9.Habanero Oranž 10.8.
2.1.Habanero Red.Savina 10.8.
2.2.celek 7.9.
2.3.plody habanera orange 20.9.






1.0.klíčení semínek 20.4.





Začala nová sezona 2010

23. března 2010 v 16:56 | Kemper |  Galerie
                      

10.02.už lezou

hromadné klíčení 01.02.2010.

namočení 31.01.2010.
Nová sezona pro mě začala 9.1.2010.
Ten den jsem namočil do vlažné vody semena Tepin Wild.Druhý den jsem je dal do vlhkého hadru a do igelitového sáčku klíčit.
15.01.10.První semínka vystrkujou klíčky.
16.01.10.Všechny semínka jsem zasadil do kelímku od jogurtu.
Rozhodl jsem se,že si letos vyberu z více druhů chili. Ty, které mi budou nejvíc vyhovovat,si nechám a budu je pěstovat.
Dne 31.1.10. jsem namočil semena těchto druhů:
Aji Dulce Amarillo,Bassotto,Bolivian Rainbow,C02598,Cascabel,De Arbol,Fatali,Fresno,Habanero Chocolate,Habanero Red Savina,Champion,Chile De Onza,Jalapeno,Jamaica Red Mushroom,Joe´s Round,Lemon Drop,Long Purple Cayenne,Madam Jeanetes,Mustard Habanero,Naga Morich,Newmex Red,Patricias Bell,Peach Habanero,Peter Peper Red,Purple Serano,Poblano,Rawit,Red Cap Mushroom,Ring Of Fire,Rocotillo,Santa Fe,Serrano Tampiqueno,Thai Peper,Trinidad Scorpion,Turbo Pube Red,Zvonečky.
01.02.2010. Všechny namočená semínka jsem zabalil a čekám až budou mít klíčky.
02.02. Tepin je dost velký,rozsadím ho po jednom do kelímku.
05.02.Začínají klíčit a tak je průběžně sázím do kelímků podle odrůd.
10.02.Začínají vylézat ze země další druhy.
18.02.Hezky to roste.Budou se moct rozsadit.
18.02.10.rostou
24.03.10.Tak jsem zredukoval počet.Stejně bych to neměl kam dát.
24.03.10.zredukovaný základ
9.4. Doba pokročila, začnu s otužováním.Ráno do skleníku ale na noc ještě domů.
Taky jsem začal přihnojovat a 1 týdně dělám postřik lignohumátem na list

Začátky pěstování

17. března 2010 v 14:06 | Kemper
Loni v dubnu jsem v supermarketu sehnal pěkné chili papričky a rozhodl se,zkusit je pěstovat.
Jelikož bylo již dost pozdě na výsev, rozhodl jsem se,dát semínka naklíčit. 19.04.2009 jsem semínka namočil do vlažné vody a nechal je tam 24hodin.Potom jsem je zabalil do vlhkého plátna a celé zabalil do igelitového sáčku.
Za 4 dny(24.04.09) měly semínka klíčky a tak jsem je zasadil do kelímku od jogurtu. Dal jsem 10 semínek od každého druhu do jednoho kelímku.
29.04.09. Lezou ze země první papričky. Počkám, až trochu poporostou a rozsadím je.
13.05.09. Dnes jsem je rozsadil do kelímků po jedné sazeničce.
10.06.09. Už se mi zdá,že jsou dost velký a tak jsem je přesadil do skleníku.Před výsadbou bylo pohnojeno granulovaným kravským hnojem.
25.06.09. Začínám přihnojovat hnojivem od General Hydroponics .Je to směs Flora Mato +Flora Micro .Dávám hnojivo do zálivky jednou týdně.
22.07.09. Mají nasazeno na květy.
01.09.09.Přestávám hnojit a zalévám jen čistou vodou.Připravuji se na sklizeň, tak chci aby se plody vyčistily od hnojiva.
16.09.09. Je to 150dnů od namočení semen a začínají se ukazovat první zralé plody. Jsem docela překvapen,jak jsou velké.
20.09.09. Proběhla první sklizeň.Moc jich zatím nebylo.Ale narůstají stále další a další.
28.09.09. Druhá sklizeň je krásná.Jestli to takhle půjde dál,nebudu vědět co s papričkama.
10.10.09. Dost citelně se ochladiloAsi bude konec sezony.
Mám na zkoušku zasazený každý druh po jedné v květináči a v hydroponii. Asi už půjdou domů.
13.10.09. Už se tak ochladilo, že přišly o většinu listů a tak je přenáším domů.Počítám s tím, že jim ukončím vegetaci a nechám je přezimovat v teplotě kolem 10°C s minimální zálivkou. Mám jednu Red Savinu jako raritu.Zasazená v hydroponickém květináči,najednou má ještě 89 plodů.

Vše co se týká chili papriček

17. března 2010 v 10:43 | Kemper
Budu zde psát hlavně o pěstování chili a jejich zpracování.Napíšu, které druhy jsem již pěstoval a které momentálně pěstuji.
Úroda v roce 2009 byla naprosto překvapující.Nevěděl jsem co s nimi a tak jsem pár lidem nějaké poskytl.Hodně jsem jich usušil a umixoval na prášek.Mám teď v zásobě 2 druhy mleté pálivé papriky. Habanero Oranž a Scotch Bonnet. Řekl bych,že Habanero je chuťově lepší a voňavější.
Taky jsem se rozhodl,že udělám pálivý kečup.Recepty které jsem různě viděl,mi nevyhovovaly a tak jsem si řekl,že budu experimentovat.
Použité suroviny:
4,5kg oloupaných rajčat, 0,5kg cibule, 3dcl octa 8%, 70dkg cukru, 10dkg soli,25ks chili papriček a 2gr kyselina sorbová.
Postup:
Rajčata a cibuli nakrájíme a dáme zhruba hodinku povařit. Potom rozmixovat, a propasírovat přez síto. Přidat ocet, cukr a sůl. Vše podle chuti upravit.Může se přidat i česnek.Dále se směs vaří za občasného zamíchání do konečné hustoty. Mě zbyly 2litry. Než se to uvaří,odsemeníme si chili papričky. Já použil Scotch Bonnet 25 ks. Rozmixujeme je na kašičku. Aby se lépe mixovaly přidáme 2 naběračky omáčky. Když je omáčka dost hustá, přidáme rozmixované papričky a ještě 0,30min povaříme. Potom na ty dva litry přidáme 2gr kyseliny sorbové a už nevaříme. Horké plníme do sklenic.